Nieuws

Jutta Leerdam NK Afstanden

ALLsportsradio bij het NK Afstanden!

Drie dagen lang werd er in Thialf gestreden om plaatsing voor het EK en WK Afstanden.

Tijdens de derde en laatste dag werden de 10.000 meter bij de mannen, 5000 meter voor vrouwen, de beide 1000 meters en beide Mass Starts verreden. Het was de dag van spektakel op de langste sprintafstand. Jutta Leerdam was oppermachtig en pakte haar vijfde NK-goud op rij én Jenning de Boo, de verrassing van de eerste dag, deed het nog eens dunnetjes over op de laatste dag door ook de 1000 meter te winnen.

In het derde dagverslag spreekt Robert Denneman met Jorrit Bergsma, die blij was met zijn zilveren plak op de tien kilometer; Joy Beune, die vriend en vijand verrastte op de vijf kilometer; de beide winnaars van de 1000 meter, Jenning de Boo en Jutta Leerdam; Yves Vergeer, die derde werd bij de Mass Start; en Robin Groot, die weliswaar net naast eremetaal greep, maar wel een fantastisch NK heeft gereden.

Tijdens de tweede dag werden de 3000 meter voor vrouwen, 1500 meter voor mannen en de 500 meter voor vrouwen verreden. In de inmiddels klassieke strijd tussen Femke Kok en Jutta Leerdam, wist Kok haar Nederlandse 500 meter titel succesvol te verdedigen. In beide ritten was ze sterker dan haar concurrent van Jumbo-Visma. Op de andere afstanden van de avond werd er door een team een 'clean sweep' gepakt. Team AH-Zaanlander bezette het volledige podium bij de 3000 meter voor vrouwen en Team Reggeborgh deed dit bij de 1500 meter voor mannen.

In het tweede dagverslag spreekt Robert Denneman met Elisa Dul, die derde werd op de 3000 meter en voor het eerst in haar carrière de magische vier minuten doorbrak; Sanne in 't Hof, die de eerste seizoenshelft met een gebroken scheenbeen schaatste; Kjeld Nuis, winnaar van de 1500 meter; en met sprintsters Pien Hersman en Femke Kok.

Tijdens de eerste dag werden de 5000 meter voor mannen, 1500 meter voor vrouwen en de 500 meter voor mannen verreden. Dé verrassing van de donderdag was toch wel Jenning de Boo van Team Reggeborgh. De 19-jarige Groninger, die dit seizoen voor het eerst bij de senioren rijdt, won beide ritten en dus ook het eindklassement. Daarnaast was er ook feest bij Team IKO. Joy Beune, die veel over zich heen kreeg na het 'transponderincident', liet haar benen spreken en pakte op de 1500 meter haar eerste Nederlandse titel.

In het eerste dagverslag spreekt Robert Denneman met alle winnaars (Patrick Roest, Joy Beune en Jenning de Boo) en met Team IKO schaatsers Jesse Speijers, Robin Groot en Sebas Diniz.

Luister live